Patent X


Patent X er navnet på verdens eneste himmel- og jordklubb

Patent X er navnet på verdens eneste himmel- og jordklubb, og ble stiftet i 1999, og holdt på i 10 år. Det skulle være en spennende klubb for gutter i en alder der Helgerud kirke ikke hadde så mange tilbud om "gutteaktiviteter".

 

"Jeg fikk en idé!" - er en fin setning å høre fra barn (selv om det finnes mindre gode ideer...). Hvis det ble mer av dette pga. Patent X har vi lykkes!

 

Det var et lærerikt, hyggelig og spennende prosjekt å drive, og her finner du noe om klubben og erfaringer som er høstet:
 

Patent X hadde møte første mandag i måneden. Med et møte i måneden skulle den ikke fortrenge andre aktiviteter som f.eks. speideren eller musikkaktiviteter i kirken og ellers. Vi tenkte at guttene kunne ta fri fra sine aktiviteter som for noen sammenfalt den ene dagen i måneden og velge Patent X i stedet.

 

Dette var ikke en far/sønn-klubb selv om vi hadde flere slike i tilhørligheter i klubben. Det skulle være en klubb der gjerne vervingen av nye medlemmer ble gjort av guttene selv; f.eks. klassekamerater. Vi håpet at dette tilbudet skulle gå ut over de kirkevantes rekker, uavhengig av foreldrenes bakgrunn.

Vi delte møtet som regel inn i 3 deler: Første delen var velkommen/snakke-del der en kort andakt i en god kommuniserende form var lagt inn. Den kunne også legges inn til slutt sammen med den faste samlingen rundt bordet; i 3. delen.

 

I den 2. delen kunne Patent X vise barn at det går an å lage spennende leker, musikkinstrumenter, eksperimenter osv. av ting som ikke koster noe særlig og "ligger rundt i huset". Det kan være papp og papir, strikker, klyper, sugerør, ståltråd, pinner osv. Det viste seg at vår tids barn fremdeles synes slikt er spennende! Vi har opplevd gylne øyeblikk av barnas kreative konsentrasjon, der de har laget sine egne versjoner av kveldens Patent X- konstruksjon.

 

I den 3. delen; avslutningsdelen, hadde vi et enkelt måltid med saft/boller, eller noe spennende;  feks. stekte bananer, arme riddere eller pannekaker ( som kan sees i filmen), som vi alle var med på å lage. Gikk vi ute på tur, dvs. en av våre "ekspedisjoner", ble denne delen lagt til en pause eller rast på turen.

 

Ekspedisjonen kunne gå til området ved enden av rullebanen på Fornebu flyplass etter at den ble stengt og Storøya ikke var bygget ut til badeplass, vannkilden ved Kolsåstoppen, eller som overnatting i telt til Skogerholmen i Oslofjorden.
 

Patent X skulle gi barna en start i kirken som skulle vise dem at det er ikke lett å si hva kristendom er; det er også og få idéer til å oppdage nye spennende muligheter - som f.eks. ved en dramatisering av påskehistorien i kirkerommet, der Jesus kom inn på sykkel til Jerusalem! 
 

Vi voksne hadde jevnlige, svært hyggelige, planleggingsmøter. Dette ble nærmest en egen klubb i klubben for oss voksne menn.

Et Patent X-inspirasjonsteam har i ettertid besøkt Haslum menighet.

 

Det ble også laget en film, der barna har fått filme mest mulig selv. Her kan du se: Patent X-filmen

 

Fra Patent X kom en idé til videreutvikling av papirfly: Du som leser her kan gjerne i en barnebursdag (eller hvis barna er for mye opptatt med små skjermer... ) vise dem f.eks.; hvordan "Strikky" (trykk på linken for pdf) brettes og strikk-oppskytes (husk å lage/fly den først selv!). Strikky er også brukt i andre sammenheng; som på kirkens stand på Byfesten i Sandvika. Biskopen fikk med seg en byggeveiledning til sine kolleger, og fikk se en vellykket oppskyting av denne "grønne" leke på en Byfest!

 

 

For Patent X historien
Bernhard, Hans Morten, Øyvin, Petter, Jon Inge, Roald og Lasse

Tilbake