Hva er konfirmasjon?


Å konfirmere betyr både å styrke og bekrefte.
Men hva innebærer det egentlig å konfirmere seg i kirken?

Hva er konfirmasjon?

I gamle dager sa man at konfirmanten bekrefter dåpen sin, og mange tenker nok fremdeles at det er slik.
Det stemmer faktisk ikke! Det er ikke så lett å vite helt hva man tror på, kanskje særlig når man fremdeles er ungdom. Da kan det være fint å vite at du ikke trenger å svare ja eller nei på om du er kristen på konfirmasjonsdagen. Konfirmasjon er en bønnehandling. Du blir minnet på det Gud lovte da du ble døpt, nemlig at han skal være med deg gjennom hele livet – både de gode og de kjipe dagene. Så legger presten eller kateketen hånden på deg og ber til Gud om å fortsatt være med deg.
Du trenger ikke å prestere eller bekrefte noe, det er Gud som bekrefter sin kjærlighet til deg.

 

Hva gjør vi i konfirmasjonstiden?


Vi leker, lærer, synger, deltar i gudstjenester og mye mer. Hovedpoenget er å lære mer om kristen tro og om deg selv – og finne ut litt mer av hva de to har med hverandre å gjøre.
For mange er konfirmantleiren i uke 32 et høydepunkt. Da reiser vi til Sjöviksgården utenfor Göteborg, og er der fra mandag til lørdag. Mye av konfirmantundervisningen foregår her, men det er også andre samlinger gjennom året:

  • 4 temasamlinger i kirken, ca 2 timer hver gang
  • Innsamlingsaksjon til Kirkens Nødhjelp
  • Til sammen åtte gudstjenester. Noen velger du selv, andre ligger i programmet.

I tillegg til konfirmantsamlingene har vi annet ungdomsarbeid i kirken som du er hjertelig velkommen til å være med på, f.eks. DIY-kvelder hver onsdag. 

Jeg er ikke døpt, kan jeg konfirmeres i kirken?

Det er du hjertelig velkommen til, og du er ikke alene. Hvert år døper vi flere konfirmanter et par uker før konfirmasjonen. Dette skjer på en kveldsgudstjeneste som konfirmantene har vært med på å planlegge på konfirmantleir. 

Hvis du skal bli døpt som konfirmant, har du faddere akkurat som ved barnedåp. Forskjellen er at du kan være med og velge selv hvem som skal være dine faddere. Du går selv frem til døpefonten og svarer "ja" når presten spør om du vil bli døpt. 

Hvis du er usikker, går det også fint an å være med på alt konfirmantopplegget uten å være døpt. Det er bare selve konfirmasjonen som krever at du er døpt.

 

Jeg vet ikke om jeg tror på Gud

Det er ikke så rart, for vi kan ikke bevise at Gud fins (eller ikke fins). Nettopp sånne spørsmål snakker vi om i konfirmasjonstiden, så du er hjertelig velkommen som konfirmant enten du tror på Gud eller ikke. Månedene du er konfirmant er en gyllen anledning til å finne ut mer av hva du tror. Sammen kan vi prøve å finne svar på noen spørsmål.

 

 

 

 

 

 


 

Tilbake